logo

Ampt Epe 204

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Bekijk nummer 204

 

In het septembernummer van 2015 staan o.m. de volgende artikelen:

Voor 2015 staan er nog twee evenementen op de agenda van Ampt Epe. In oktober verzorgen leden van de stichting Arent thoe Boecop een stadswandeling in Elburg en een maand later komt Dirk Otten naar Epe voor het geven van een powerpointpresentatie over hoe het christendom in Saksenland verscheen. Voor het evenement in Elburg dient men zich via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te geven.

Henri Slijkhuis vertelt in zijn artikel ’Van landbouw naar industrie’ over opa’s die begin twintigste eeuw de kost verdienden als boer of kleine zelfstandige, terwijl de volgende generatie werk vond in de industrie. Henri gaat in op deze verandering. In dit nummer nog een tweede artikel van zijn hand over een verdwenen molenplaats in Norel.

In het artikel ‘Scholten van de botermarkt (2)’ komt Jan Paasman met vier zeer interessante en verrassende aanvullingen. De moeite van het lezen zeker waard!

‘Ik ging van huis richting Gortel langs de mooie heuvels en zo het bos in richting Vierhouten waar ik de Bommelskuil passeerde. Het is een van vroeger bekend rovershol waar, naast rovers, ook paarden in bivakkeerden.’ Een fragment uit ‘Herinneringen van Gerrit van Laar’ die een wandeltocht maakte van Emst naar Drie en weer terug.

In Ampt Epe nr. 192 schreef René Taselaar over Bas van Pelt en andere verzetsmensen. Aan het eind van dit artikel sprak hij zijn verbazing uit over het feit dat in de gemeente Epe zo weinig aandacht wordt besteed aan de door de Sicherheitsdienst uit Apeldoorn gehouden razzia en de gevolgen daarvan. Twee jaar na deze uitspraak liet de Stichting Broken Wings ’40-’45 van zich horen.

Sterre Brummel is als schrijfster voor ons blad Ampt Epe nieuw. Vorig jaar zomer is zij afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen bij prof.dr.ir. Theo Spek, hoogleraar van de opleiding Master Landschapsgeschiedenis. Zij liet de redactie weten graag een artikel voor ons blad te willen schrijven over haar scriptieonderzoek dat de titel meekreeg: ‘Naar Oudgebruijck: het Boeregt van Empts en Westendorp’. In dit nummer haar eerste bijdrage in een serie van vier.

Fer Jantzen geeft een vervolg aan zijn artikel ‘Poll Jonker of toch Jonker?’ Tjada Amsterdam duikt opnieuw in de ‘kist van Van Delden’ en vertelt ons over hoe het verder ging met de Vereeniging van Beekeigenaren in de gemeente Epe. Een ander bestuurslid, Steven Leijsen, vertelt ons over de vele activiteiten afgelopen zomer binnen ‘Heel Epe maakt het mee’.

Nummer 204 sluit af met de altijd leuke Lezersrubriek, waarin vragen worden gesteld en beantwoord.

De redactie wenst u aangename leesuurtjes!