Bekijk nummer 206

In nummer 206 van Ampt Epe leest u ondermeer het volgende:

Eeuwenlang waren waterrechten en molenplaatsen een lust; nu werden ze een last. De overheid was altijd op afstand gehouden, maar hoe lang kon dat doorgaan? Tjada Amsterdam staat in haar bijdrage over de Vereeniging van Beekeigenaren stil bij de naoorlogse ontwikkelingen rondom beken, sprengen en watermolens.

Tegenwoordig worden de mensen gemiddeld ouder dan vroeger. Momenteel hebben vrouwen een hogere levensverwachting dan mannen, maar aan het einde van de negentiende eeuw was het precies andersom. Lees de verklaring hiervan in een artikel van Fer Jantzen.

Sterre Brummel zette in twee vorige afleveringen uiteen wat het Boerrigt van Emst en Westendorp inhield. Tijdens de Bataafs-Franse tijd veranderde ons land in bestuurlijk opzicht. Ook het Boerrigt ging op de schop, maar na de Franse periode functioneerde het Boerrigt weer ‘naar oud gebruijck’. Toch lagen er grote veranderingen in het verschiet, waarover meer in de derde aflevering.

In het midden van de twintigste eeuw was Henrick ofwel ‘Boet’ Sillem een opvallende verschijning in het Eper straatbeeld. Hij verplaatste zich met een racefiets, hij droeg een zwarte maillot met witte sokken. Zijn schoenen waren ook wit. Boet maakte furore als zanger, violist, balletdanser en nog veel meer. Onlangs schonk het echtpaar Lousberg een 110 cm hoog bronzen beeld aan de Stichting Kulturhus EGW. Het beeldje stelt Boet voor in een karakteristieke pose, naakt en ten voeten uit. Voor Jan Paasman reden om uitvoerige aandacht aan Sillem te besteden.

De vierde aflevering van ‘Oude woonplekken in Emst’ door Evert de Jonge gaat over de boerderij ’t Witteveen, waarschijnlijk genoemd naar de witte bloemen in de omgeving.

Ons oud-redactielid Dianne Hamer brengt haar nieuwe boek over de Franse portretschilderes Louise Elisabeth Vigée-le Brun onder onze aandacht. Wat een avontuurlijke dame was dat! En wat leefde ze in een turbulente tijd!

De geschiedenis van de molenplaats De Rollekoot aan de Hattemse Molenbeek bij Vaassen wordt verteld door Henri Slijkhuis. Hij roept op tot zorgvuldige omgang met deze historische plek, waar tot voor kort een wasserij gevestigd was.

Het verslag van Eef Brummel over de najaarsexcursie naar Elburg maakt dat iedereen die er niet bij was, daar alsnog spijt van krijgt. Naast de gebruikelijke vaste rubrieken geeft Aart Schurink een voorproefje van het boek (verschijning eind maart) over ons agrarisch en industrieel verleden rond 1800. Behalve A. Schurink hebben C. Stork, F.Ph. Jantzen en G. Kouwenhoven eraan meegewerkt. Belangstelling? U kunt het al bestellen!