logo

Ampt Epe 207

Geschreven door Redactie Ampt Epe

 

Het aprilnummer 2016 van Ampt Epe begint traditiegetrouw met de rubriek ‘Uit de vereniging’ waarin dit keer onder meer aandacht wordt besteed aan de musea in Oene en Vaassen en aan de Open Monumentendag 2016 in de gemeente Epe. Mocht u suggesties hebben voor de invulling van deze dag, dan kunt u zich via mail wenden tot de secretaris van Ampt Epe.

Ooit gezocht naar de André Gideweg in onze gemeente? Misschien wel, maar hebt u zich toen ook afgevraagd waarom voor deze naam is gekozen? Dianne Hamer vertelt u meer over deze beroemde Franse schrijver.

Bekendheid, maar dan meer in eigen land, genoot de Vaassense dominee Van Niel met zijn particuliere kostschool in het Haackshuis. In de literatuur werd zijn school door tijdgenoten gekenschetst als: prestigieus, chique, welbezocht, vermaard en bloeiend. Willy Smit-Buit komt met interessante informatie over dit instituut en zijn docenten. Onder hen de destijds in Vaassen wonende Amsterdammer Gerrit Hulseboom.

Henri Slijkhuis neemt de lezer mee naar het prachtige sprengengebied De Motketel. De sprengen in De Motketel zijn eeuwenlang van grote betekenis geweest voor de Vaassense economie. Maar liefst zeventien molens werden vanuit dit gebied van water voorzien.

In zijn serie artikelen over oude woonplekken in Emst vertelt Evert de Jonge dit keer over de Emster brouwerij, gesticht circa 1650 en gelegen in het toenmalige buurtschap Emst.

Met het bewerkte artikel over hoe H.G. Haasloop Werner in 1852 de Dorpskerk van Vaassen beleefde, geeft de schrijver Lulof Terwel alvast een inleiding op de presentatie die hij op woensdag 11 mei a.s. zal verzorgen.

De traditionele voorjaarsexcursie in mei 2014 kreeg voor Nathalie Vossen een bijzondere afloop. Net voordat ze in haar auto wil stappen, vraagt een meneer haar aandacht. Hij heeft twee stenen gevonden en wil graag weten hoe oud ze zijn. Wat voor gevolgen zijn vraag heeft gehad, vertelt Nathalie in dit nummer zelf.

Met een verslag van de lezing over Drukkerij Hooiberg en de altijd interessante rubrieken ‘Lezersrubriek’ en ‘Boekennieuws’ wordt dit nummer van Ampt Epe besloten.