logo

Ampt Epe 208

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Ampt Epe 208 van juni 2016

De redactie van ‘Ampt Epe’ heeft een verdrietige mededeling te doen. Lijda van den Bremen-Jonker is niet meer. Wim van ’t Einde herdenkt haar als een bewogen verhalenvertelster. Hoe kan ‘Ampt Epe’ Lijda beter eren dan door haar mijmeringen over Zuuk nog een keer onder de aandacht van de lezers te brengen?

Ruim honderd jaar geleden, om precies te zijn op 6 mei 1916, schrok het gezin van Jan van Lohuizen, woonachtig te Epe op de Pelzerkamp, wakker van een harde knal. Het leek wel of er een bom ontplofte. Van Lohuizen rende naar buiten en keek omhoog. Hij zag dat het dak van zijn huis zwaar beschadigd was. Hoog in de lucht verdween een gevaarte in noordelijke richting. Wat was er aan de hand? Jan Paasman vertelt het verhaal van het vernielzuchtige ‘hemellichaam’ in geuren en kleuren.

De Vaassenaar Teunis van Lohuizen, een oom van Jan, heeft in 1856 een verhaal in het dialect geschreven met een Latijnse titel: ‘Mundus vult decipi’. Van Lohuizen wist eerst niet wat deze woorden betekenden, maar hij kwam erachter. Het bleken ware woorden te zijn. Willy Smit-Buit heeft het dialectverhaal van een inleiding voorzien. Ze raadt iedereen aan dit verhaal te lezen, ook vanwege de les die eruit te trekken valt. Enige kennis van het dialect komt goed van pas.

Wist u dat ons culturele erfgoed voor een belangrijk deel bestaat uit grafheuvels? Willy Smit bespreekt die merkwaardige bulten op de heide, dit in verband met een kleine archeologische tentoonstelling, die in voorbereiding is, in kasteel Cannenburch.

Eef Brummel gaat met u terug naar de lezing op 6 april jl. van Hans Hermsen over de ontstaansgeschiedenis van Nijbroek. Een mooie gelegenheid om uw kennis op te frissen.

Dan zijn er natuurlijk de vaste rubrieken: ‘Uit de vereniging’ en de ‘Evenementenagenda’, verzorgd door respectievelijk Aart Schurink en Eef Brummel.

Kortom: nummer 208 van Ampt Epe staat weer vol met interessante informatie.