logo

Ampt Epe 213

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Ampt Epe 213 van juni 2017

De Tulpenrallye is de oudste Nederlandse autorally, in 1949 voor het eerst georganiseerd. In ongeveer drie dagen moesten de kandidaten, waaronder bijna honderd equipes uit Nederland, een afstand afleggen van 2.698 kilometer. Twee deelnemers kwamen uit Epe: dokter Mijs en zijn zoon Jaap. Hoe het dit tweetal verging, leest u in het artikel ‘Spoedgeval voor dokter Mijs’.

Kort geleden was er in het Vaassens Weekblad aandacht voor een oude oprijlaan aan de Apeldoornseweg, ten zuiden van de uitvaartlocatie van Monuta. In dit bericht lazen we dat het CDA aan burgemeester en wethouders heeft gevraagd wat de status is van dit pad en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.

In zijn artikel vertelt Lulof Terwel waar dit pad naartoe leidde, namelijk naar een van de oudste bewoonde plekken van Vaassen.

In deel 7 van ‘Oude woonplekken in Emst’ neemt Evert de Jonge de lezer dit keer mee naar de Nieuwe Wetering in de buurtschap Emsterbroek, waar de woonboerderij ’t Hul staat. Op de gevel is een jaartal aangegeven: 1851. De boerderij is echter veel ouder. Vroeger was er, behalve de boerderij, ook sprake van een buurtschap Hul en personen met de familienaam ’t Hul.

In ‘Een heerenhuis bij den ingang van het dorp’ wordt door Jan Paasman de geschiedenis beschreven van een villa die ooit ‘Welgelegen’ of ‘Villa van de burgemeester’ werd genoemd. We maken kennis met verschillende bewoners van dit pand, waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog een kleuterschool onderdak vond.

Henri Slijkhuis geeft met de titel ‘Van hooivork naar hightech’ al aan hoe boerenbedrijven zich de laatste vijftig jaar in de gemeente Epe hebben ontwikkeld. Verschillende oorzaken hebben ertoe geleid dat er van een kleine boer nauwelijks of geen sprake meer is. De boer van nu is manager geworden.

Op haar schrijverspagina op Facebook spreekt Rita Steenwoerd-Vos over de ‘geboorte’ van haar eerste boek, dat het verhaal vertelt van het veelbewogen leven van haar ome Dirk Witteveen. In dit nummer geeft ze naast een beschrijving van de inhoud een preview van haar boek, dat de titel Mijn Oorlog kreeg.

En dat is nog niet alles, er zit nog veel meer in het vat.

Veel leesplezier gewenst!