Nummer 224 van september 2019 bevat de volgende onderwerpen:
De Historische Vereniging Ampt Epe heeft de banden met de Heimatverein Epe (D) weer aangehaald. Hiervan en van andere zaken brengt Aart Schurink u op de hoogte in ‘Uit de Vereniging’. Voor de komende activiteiten kunt u terecht in de ‘Evenementenagenda’.
Het duo Evert de Jonge en Henk Kloezeman behandelt de geschiedenis van boerderij De Bloemendaal in Emst. De neerslag daarvan vindt u in twee artikelen. Het achtergrondartikel over de boerderij en haar bewoners met onder meer de overgang van papiermolen tot woonboerderij is van de hand van De Jonge; Kloezeman neemt het eigentijdse deel voor zijn rekening, want hij haalt herinneringen op aan zijn jeugd. Bij hem staat het plezier rondom de Smallertse Beek centraal.
Het wordt ouderwets smullen, want Wanda de Winter start met een serie oude recepten. Draadjesvlees met ‘princesseboontjes’ staat het eerst op het menu.
In 2020 viert Nederland dat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse bezetting. Is 75 jaar vrijheid op vaderlandse bodem uniek? Willy Smit-Buit neemt u mee op een reis door onze geschiedenis vanaf de Opstand (= Tachtigjarige Oorlog).
Jan Kiesbrink buigt zich over Huize Noordink in Oene. Al eerder schreef hij in ons blad over de pittige domineesdochter Daatje Noordink die samen met haar moeder in Huize Noordink heeft gewoond.
Aan de Elspeterweg in Vaassen heeft vanaf het begin van de twintigste eeuw tot 1981 een boerderijtje gestaan met twee voordeuren in twee kleuren groen. Daar woonden twee gezinnen. Henk Koldenhof, die aan de Elspeterweg zijn jeugd heeft doorgebracht, brengt de boerderij weer voor het voetlicht.
Hebben de namen Bomhof en Bonhof in onze gemeente dezelfde oorsprong? Beide namen worden verschillend gespeld, maar de uitspraak is ongeveer gelijk. Fer Jantzen beantwoordt allerlei vragen rondom deze familienaam op grond van stamboomonderzoek.
Ook wil de redactie de ‘Lezersrubriek’ onder uw aandacht te brengen. En de ‘Broaderties’. De dialectliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het verhaaltje van Alve, het pseudoniem voor Aaltje van den Bremen-van Vemde.