Ampt Epe 227 van april 2020 bevat ondermeer het volgende:

Op enkele artikelen na is deze uitgave een themanummer geworden, vol verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Misschien ook logisch, gezien de vele activiteiten binnen onze gemeente in het kader van 75 jaar bevrijding.

Jan Leemburg beschrijft de gebeurtenissen rond Bertus Pannekoek, lid van een verzetsgroep en door verraad opgepakt - overgebracht in de avond van 18 december 1944 naar de Willem lll-kazerne in Apeldoorn en vervolgens vanuit Doetinchem op transport gesteld naar Duitsland.

Nadat enige officials van de Eper afdeling van Nederlands Volksherstel een bezoek hadden gebracht aan het zwaar gebombardeerde Velp, werd besloten tot een inzamelingsactie onder de naam ‘Help Velp’. Jan Paasman vertelt u hoe de hulpactie verliep.

De Amerikaanse 8th Air Force voerde, samen met de Britse RAF, een voortdurend offensief tegen de Duitse synthetische olie-industrie die de Wehrmacht en Luftwaffe van benzine voorzag. Op maandag 22 januari 1945 was er een aanval gepland op de olieraffinaderij van Ruhrchemie AG in een voorstad van Oberhausen. Gerrit Kamphuis doet verslag van de Boeing B-17G, bijgenaamd de Wickle Witch, die deelnam aan deze missie.

Hein Leerkes en Hennie Lagerweij reageerden op ons verzoek om verhalen en foto’s rondom de Tweede Wereldoorlog. Beiden kwamen met foto’s van de allegorische optocht in Epe op 31 augustus en 1 september 1945.

In ‘Dwangarbeid’ beschrijft Willy Smit-Buit de barre omstandigheden waarin mensen terechtkwamen als gevolg van de oproep van NSB-burgemeester Cassa zich te melden voor graafwerk in de omgeving van Olst.

Lulof Terwel laat ons kennismaken met Derk Hendrik Bordewijk, broodbakker in Oene, die in de nacht van 28 op 29 september 1942 door de marechaussee van Epe werd gearresteerd op verdenking van een economisch delict. Op 30 september belandde Dirk in het ‘Oranjehotel’. Mede aan de hand van zijn briefwisseling komen we meer te weten over zijn leven in gevangenschap.

Op 17 april 1945 zette Alie te Riele-van ’t Hoff haar indrukken over de bevrijding van Vaassen op papier. Dankzij haar zoon Gerard werd 75 jaar later publicatie mogelijk gemaakt.

De redactie hoopt met dit speciale nummer een bijdrage te leveren aan de herdenking van 75 jaar vrijheid. Want vrijheid moeten we koesteren, vieren en delen.