logo

Ampt Epe 234

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Het septembernummer van 2021:

Ampt Epe werd 60 jaar geleden opgericht. Alle reden dus om de vereniging in het zonnetje te zetten. Belangrijke informatie hierover staat in de bijdragen ‘Uit de vereniging’ door Aart Schurink en de ‘Evenementenagenda’ door Aline van Dam. De rubriek ‘Uit de oude doos’ werd geschreven door Johnny Gerard.

Kun je de wind opslaan? is de titel van de bijdrage van Jan van de Velde. Nee, maar het water wel. Van de Velde toont aan dat watertekort ons in grote problemen brengt.

Jan Paasman behandelt een brand in 1911, waarbij ook dramatiek in de relationele sfeer kwam kijken.

Harm Mulder was de capabele directeur van zuivelfabriek De Hoop in Oene. Jan Kiesbrink vertelt over deze sympathieke man.

‘Wel een kind, geen huwelijk’. Willy Smit-Buit legt uit waarom Johan Hendrik van Isendoorn van de Cannenburch in 1771 niet wilde trouwen met de moeder van zijn zoon.

Adri Vreugdenhil kent de geschiedenis van de Grote Kerk als geen ander. Ditmaal focust hij op de problemen rondom de godsdienstonderwijzer.

A.M. Kuijper bespreekt de rol van Charles le Chevalier bij de instandhouding van Landgoed Tongeren. Hoe kwamen de Le Chevaliers aan zoveel geld? Ook die heikele kwestie gaat ze niet uit de weg.

Ten slotte geeft Bert Paasman inzicht in de beginjaren van Ampt Epe. Als medeoprichter kan hij putten uit eigen herinnering. Hij plaatst de opkomst van de vereniging tegen de achter­grond van de ontwikkeling van Epe in de naoorlogse tijd.