logo

Ampt Epe 235

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Van de redactie bij nummer 235 van december 2021

Op 13 oktober 2021 bestond onze historische vereniging 60 jaar. Het jubileumfeest van Ampt Epe is vanwege de coronapandemie uitgesteld tot 9 april 2022, maar in deze aflevering wordt u geïnformeerd over de foto- en de tekenwedstrijd die wel doorgang konden vinden. U kunt een aantal foto’s en tekeningen bewonderen, want die hebben we opgenomen. De mooiste foto’s krijgen toegevoegde waarde door de persoonlijke ervaringen, die de fotograaf ons heeft toevertrouwd.

De vaste rubrieken - Uit de vereniging, de Evenementenagenda en Uit de oude doos - zijn geschreven door respectievelijk Aart Schurink, Aline van Dam en Johnny Gerard. Aart Schurink wijdt ook een artikel aan de redactionele kant van het verenigingsorgaan. Hij zoomt speciaal in op het werk van Hannie Tijman, die al zeventien jaar deel uitmaakt van de redactie. Naast haar taalkundige inbreng zorgt ze voor de vormgeving van het blad en onderhoudt ze de contacten met de drukker. Ze is de spil van het hele spul.

Dit nummer van Ampt Epe bevat vier langere artikelen.

Het eerste gaat over de boerderijen Blankemaat en Het Vosje, gelegen aan de Zeedijk, binnen de gemeente Voorst. In vroeger tijd hoorden deze enclaves bij Epe. Gerrit Kouwenhoven behandelt het getouwtrek om deze boerderijen, waarbij Voorst tenslotte aan het langste eind trok.

Van de hand van Adri Vreugdenhil is de tweede aflevering over de godsdienstonderwijzers die verbonden waren aan de Grote Kerk in Epe. De kerkenraad had soms heel wat met hen te stellen.

En dan Papiermolen de Citadel in Vaassen. Wie weet nog waar deze verdwenen molenplaats gevestigd was? Henri Slijkhuis ontrukt de Citadel aan de vergetelheid.

Het artikel van Willy Smit-Buit gaat over dr. A.F.H. de Lespinasse, die van 1847 tot 1863 een huisartsenpraktijk had in Vaassen. Aan het einde van zijn loopbaan belandde hij als kolonist in Orange City (Iowa). Daar is hij niet vergeten. Op 22 juni 2021 werd zijn leven voor het voetlicht gebracht in het Dutch-American Heritage Museum in Orange City.

De redactie wenst u fijne feestdagen toe. We hopen dat u genoegen beleeft aan dit blad.