logo

Ampt Epe 237

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Ampt Epe 237 van april 2022:

Naast de gebruikelijke stukken ‘Uit de vereniging’ door Aart Schurink en ‘Uit de oude doos’ door Johnny Gerard vindt u een breed scala aan bijdragen. Hartelijk dank, auteurs!

Evert de Jonge behandelt de laatste drie eeuwen van De Muggenberg in Oene. Dit deel sluit aan op zijn publicatie in het vorige nummer van Ampt Epe.

Vervolgens ontrukken Clemens van Rossum en Jan van de Velde de huishoudster Leida van Deelen aan de vergetelheid. Ze werkte korte tijd voor de pastoor op de Oosterhof in Vaassen.

Adri Vreugdenhil voltooit zijn reeks over de godsdienstonderwijzers aan de Grote Kerk in Epe. Hij haalt een dame speciaal voor het voetlicht, want aan mej. Kwak hebben veel Epenaren nog een levendige herinnering. Zelfs vanuit Zweden wordt nog gemeld dat deze godsdienstonderwijzeres een plezierig mens was.

In dit aprilnummer ontbreken de verhalen rond bezetting en bevrijding niet.
Gerrit Kamphuis schrijft over Dolle Dinsdag op grond van ooggetuigenverslagen.
De Epenaar John (Evert) Veldhuis is op 15-jarige leeftijd naar Canada geëmigreerd. Hij roept zijn belevenissen op aan 1944-1945 om ze met ons te delen.
De streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven vraagt aandacht voor de Stolpersteine die in 2021 gelegd zijn voor acht nazislachtoffers. Als een altijddurend teken van respect markeren de ‘struikelstenen’ de plekken waar deze Epenaren gewoond hebben.

Lulof Terwel bespreekt Janna Terwel, de markante papiermaakster op de Oostelijke Brinkermolen. Ze stond haar mannetje ondanks alle narigheid die haar trof.

Het laatste artikel is gewijd aan Willem Bouwmeester, die zich al op jonge leeftijd geroepen voelde tot de dienst aan God en de medemens. Willy Smit-Buit volgt pater Bouwmeester op zijn levenspad, waarin de parochie in Vaassen een voorname rol speelde tot zijn levenseinde in 1999 in Matjieskloof in Zuid-Afrika.

Ook ditmaal, voor elk wat wils.