Nummer 238, staat bol van ons jubileumfeest op 9 april jl. Als u niet geweest bent, krijg u in ieder geval een impressie van wat u gemist hebt: Uit de vereniging (Aart Schurink) en Jubileumfeest Ampt Epe heeft hoog reüniegehalte (Gert van den Esschert).

Maar we hebben meer te bieden, bijvoorbeeld de postume uitreiking van de Yad Vashem-medaille en -oorkonde aan de dochters van dominee en mevrouw Ter Braak in de Grote Kerk te Epe.

In dit nummer begint Henri Slijkhuis met een nieuwe serie artikelen, en wel over de geschiedenis van het landschap op de Noordoost-Veluwe. Het eerste deel behandelt de periode tussen prehistorie en middeleeuwen.

Jan Kiesbrink vertelt zijn herinneringen aan de kolendampvergiftiging in het catechisatielokaal van de kerk te Oene. Gelukkig liep alles goed af.

Evert de Jonge geeft in de serie Historische plekken ditmaal aandacht aan boerderij De Suikerbrink in Vaassen, tot eind jaren 50 eigendom van de Stichting Het Feithenhof. Na de sloop van De Suikerbrink kwamen op deze plek 45 wooneenheden tot stand.

Julius Leydesdorff blijft vooralsnog een raadsel. Jan van de Velde vraagt zich af: was hij nu wel of niet ondergedoken in Vaassen tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Voor het eerst in onze eigen geschiedenis komt een QR-code in ons blad, en nog wel twee tegelijk! Geniet van de muzikale talenten van het Deep River Quartet. Lees het artikel van Siebe Vink, meer dan veertig jaar lang de bas van het kwartet.

Dat veel ‘verleden’ op internet te vinden is, wist u natuurlijk wel, Wim van ’t Einde vraagt zich af of u ook bekend bent met hoogtekaarten.

Bij sommige schilderijen in de grote zaal van de Cannenburch kun je vraagtekens zetten. Hoezo? Willy Smit-Buit probeert te beredeneren waarom het echtpaar Johan van Isendoorn/Margaretha van Rossem opeens dertien kinderen heeft op het schilderij van Scholl.