Een tijdlijn van ruim 110 pagina's
In 2009 is Jan Paasman begonnen plaatselijke informatie te verzamelen en chronologisch vast te leggen in een document, met het doel de geschiedenis van het dorp Epe toegankelijker te maken. Ondertussen is deze TIJDLIJN uitgegroeid tot een zeer bruikbaar document van ruim 100 pagina’s.*
Enerzijds kan de TIJDLIJN voor onderzoekers, journalisten, hobby-isten en andere geïnteresseerden handig zijn als naslagwerk, anderzijds biedt de TIJDLIJN een handige manier om een gedetailleerde indruk te krijgen van de geschiedenis van het dorp Epe.
Om praktische redenen wordt de TIJDLIJN beperkt tot het dorp Epe (met Vemde, Norel, Zuuk, Wissel en Tongeren), maar externe gebeurtenissen die invloed hebben op het leven in het dorp, worden wel opgenomen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van het kanaal, de spoorlijn, de A-50 of landelijke gebeurtenissen die plaatselijk gevierd werden.
ga hier naar de tijdlijn
Oproep
Veel informatie is gevonden in het Streekarchief, de “Eper Krant” en op het internet. Maar nog lang niet alles. Om de TIJDLIJN completer te maken, vraagt de maker aan particulieren, verenigingen, winkels, bedrijven, instellingen e.d. om aanvullende informatie. Bijvoorbeeld datum van oprichting, eerste bestuur of directie, bouw of grote verbouwingen, verhuizing, opheffing etc. Ook publicatie van boeken of jubileumuitgaves, benoemingen in openbare functies, overlijden van prominente Epenaren, grote branden en andere zaken, die in het nieuws kwamen, horen in dit overzicht thuis.
Nadrukkelijk wordt gesteld dat de TIJDLIJN geen enkel commercieel oogmerk heeft en alleen bedoeld is om het algemeen belang te dienen.
Toevoegingen worden door een redactie beoordeeld op relevantie en (historische) juistheid. Om die reden wordt u verzocht om de bron(nen) te vermelden, waaruit u uw informatie heeft geput. Bijvoorbeeld door een scan of kopie van document of artikel mee te zenden.
Uw toevoegingen kunt u zenden aan:
Redactie TIJDLIJN
J.A.F. Paasman
Burgemeester Van Walsemlaan 55
8162 GE Epe
E-mail:
* Bijzonder waardevolle bijdragen zijn geleverd door Peter Beek, die helaas in 2011 onverwacht is overleden.