Wat later dan gewoonlijk is hier nog wat nieuws uit Ampt Epe van september.

 

Midwinterhoornblazen is cultureel erfgoed!
Zoals al eerder aangekondigd, deden de Midwinterhoornblazers uit Oost-Neder­land mee voor de officiële erkenning van dit cultureel erfgoed. Op 20 september 2013 was het dan zover: de Midwinterhoornblazers ontvingen de officiële erkenning als ‘levende traditie’. De voordracht tot erkenning is voor Gelderland gedaan door Epenaar Ben Jonker. De directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed reikte het certificaat uit. Een prachtig resultaat!

Aalt van Vemde krijgt toch zijn straatnaam
Hoewel niet een straat op openbare grond, heeft Epe toch een Aalt van Vemdepad. Dankzij de inspanningen van Rita Reith is er op recreatiepark Remboe Village aan de Koeweg in Epe een straat naar hem genoemd. De in 1965 overleden Epenaar was de oprichter van dit vakantiepark en wist de vakantiegangers op een unieke manier te boeien en hun een thuis te bieden.

Archeologisch onderzoek nabij Uddel
Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben veldwerk verricht in de bossen bij Uddel om mogelijke menselijke activiteiten rond 1000-900 voor Christus in kaart te brengen. Van november 2013 tot februari 2014 kunt u bij CODA in Apeldoorn meer te weten komen over Apeldoorns archeologische rijkdommen. Volgend jaar volgt nader onderzoek.

Wandeling in drie Hanzesteden
Voor drie Veluwse Hanzesteden (Elburg, Harderwijk en Hattem) is een wandeling ontwikkeld die als app op de mobiele telefoon en als routekaart in papieren vorm kan worden gebruikt. Met ondersteuning van deze middelen wordt de geschiedenis van de Hanze verteld door iemand die het zelf heeft meegemaakt. U wandelt langs de mooiste plekjes, tussen mooie torens, poorten, kerken en woningen uit de middeleeuwen. De app heet ‘Tourtodo app’ en is gratis te downloaden. De kaart is te verkrijgen bij de VVV-kantoren en musea van de drie steden.

Lantaarn op Lebuïnustoren in Deventer bestaat 400 jaar
Nog steeds is de toren dé aanblik van Deventer. De koepel of lantaarn is gebouwd in een tijd dat de stad Deventer enorm floreerde. Het bestuur had veel geld te besteden. De lan­taarn werd gebouwd om plaats te bieden aan de in 1647 geplaatste beiaard die werd gegoten door de gebroeders Hemony uit Zut­­phen. Na dat van Zutphen (Wijnhuis­to­ren, 1644) is dit het oudste Hemony-klok­ken­spel van Nederland. Tot die tijd deden de klokken van Hendrick Wegewaert (1613) dienst; een van deze klokken is nog in originele staat.
De lantaarn werd ontworpen en gebouwd door de bekende bouwmeester Hendrick de Keyser, die ook de lantaarn op het Paleis op de Dam ontwierp. Op de koepel staan de woorden Fide Deo, Vigila, Consule en Fortis Age, wat betekent: Vertrouw op God, Wees Waakzaam, Bedachtzaam, en Handel Kloekmoedig. Ter ere van dit 400-jarig jubileum spelen zes beiaardiers van internationale allure op het Hemony-carillon.

Restauratie Gortelse Put
Als resultaat van het onderzoek naar behoud van de cultuurhistorische landschaps­elementen in de typische Veluwse es- en enknederzettingen Gortel en Niersen wordt er opnieuw in het Kroondomein een waterput gerestaureerd. Het betreft de put die zich bevindt op de hoek Gortelseweg/Hanendorperweg. Net als de put aan de Elspeterweg wordt de put gerestaureerd door aannemersbedrijf Peters uit Zutphen. De put is 15 meter diep en zal worden afgewerkt met een houten ring, waaraan een lier met zinken emmer zal gaan hangen.