‘Ons agrarisch en industrieel verleden’

Op donderdag 14 april 2016 is onder grote belangstelling het eerste exemplaar van het boek van Ampt Epe uitgereikt aan wethouder Aalbers van de gemeente Epe. Het tweede exemplaar werd uiteraard verstrekt aan Peter Stork. Voorzitter Fer Jantzen memoreerde de totstandkoming van het boek die mede mogelijk werd gemaakt door sponsoren. Vanaf het eerste idee tot de uitgifte van het boek zijn drie jaar verstreken. Een bijzonder woord van dank is op zijn plaats voor Fer Jantzen, die bijna de complete organisatie van de totstandkoming voor zijn rekening heeft genomen. Hebt u het boek nog niet besteld? Het kan nog steeds! Leden van Ampt Epe kunnen het aanschaffen voor de gereduceerde prijs van 16 euro bij het bestuurslid met de taak Bibliotheek of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij kunnen het boek ook laten verzenden; in dat geval betalen zij 20,90 euro inclusief verzendkosten. Voor niet-leden is het boek verkrijgbaar bij Bruna Epe en Vaassen.

Oudste accordeonvereniging in Nederland

Hoewel de accordeonvereniging KNA (Kunst na Arbeid) uit Epe al vanaf 18 oktober 1940 bestaat, is zij niet de oudste. Die eer komt toe aan Haganum uit Den Haag. Die vereniging is al in 1907 opgericht. Ere wie ere toekomt!

Kerkgebouw hervormde gemeente Emst 150 jaar

Rond 1860 waren er vijftig gezinnen met een hervormde gezindheid in het gebied dat nu tot Emst gerekend kan worden; zij vielen onder de moederkerk in Epe. De Grote Kerk in Epe ging in 1862 akkoord met de bouw van een kerk in Emst en leverde financiële steun en grond om de bouw mogelijk te maken. Op 19 maart 1866 werd de eerste steen gelegd door burgemeester G.W. van der Feltz. De kerk is ingewijd door ds. H. Worst. Vanaf dat moment was Emst een zelfstandig kerkdorp, in plaats van een buurtschap. In kerkelijk opzicht was ds. G. van Rijn (1902-1908), de eerste rechtzinnige predikant, een belangrijk persoon. De kerk brandde op 6 januari 1930 af, maar nog in datzelfde jaar kwam er een nieuw gebouw: al op 28 december 1930 werd de eerste dienst gehouden, waarin ds. Oosterhuis voorging.

Geschiedenis Heerder transportbedrijf Rein de Jong vastgelegd

De eerste generaties De Jong verdienden de kost als beurtschipper tussen Apeldoorn en Kampen. In 1933 werd begonnen met het wegvervoer, waarbij het accent lag op het vervoer van vloeibare producten en papier. In 1996 kwam het bedrijf in handen van Harry Vos Transport Group in Oss, waardoor de bedrijfsnaam Rein de Jong volledig verdween. Over het bedrijf en zijn transportgeschiedenis is een boek uitgebracht met 352 pagina’s en ruim 500 foto’s. Het boek kan worden besteld bij uitgeverij Willem Vermeulen te Zeist. Kosten € 39,95.

(Nieuwe) Wisselse school bestaat 100 jaar

De reünie is gepland op 4 juni 2016 en zal beslist een mooi feest worden, gezien de vele mooie foto’s die op de Facebook-pagina van de ReunieWisselseSchool zijn geplaatst.

Het jubileumboek geeft in vogelvlucht de geschiedenis weer van de school en is een blijvende herinnering aan deze honderdste verjaardag.

Tentoonstelling van oude kaarten in Hagedoorns Plaatse

Op de zolder van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe is een bijzondere tentoonstelling ingericht. Het betreft een verzameling oude kaarten van het hertogdom Gelre, gemaakt door belangrijke kaartenmakers, zoals de kaart van Blaeu uit 1625, waarop de geschiedenis van de Veluwe wordt weergegeven. ‘Veluwe op de kaart’ is te bezichtigen tot en met 10 juli 2016 tijdens openingstijden (op maandag gesloten).

Beken toegankelijk via de digitale bekenatlas Veluwe

Samen met de provincie Gelderland heeft de Bekenstichting een wel heel erg mooi plan tot werkelijkheid gebracht. De Bekenatlas is een uniek digitaal kaartsysteem waar enorm veel informatie over beken is samengevoegd. De beken zijn te raadplegen op verschillende ondergronden, zoals topografische kaarten, satellietopnamen, landgoederen- en hoogtekaarten. De historische kaarten gaan terug tot 1850. Per beek kan de informatie aangeklikt worden. Het is de bedoeling dat informatieborden bij de beken uitgerust worden met QR-codes die via de smartphone rechtstreeks toegang geven tot de informatie op de website. Het systeem is gratis voor iedereen beschikbaar op www.sprengenenbeken.nl of www.bekenatlas.nl en te gebruiken op pc, tablet en smartphone.

65 jaar Molukkers in Nederland

In 2016 is het 65 jaar geleden dat ruim 12.500 Molukkers - onder wie KNIL-militairen, marinemannen en burgers - voor het eerst voet aan wal zetten in Nederland. Nederlands-Indië en de Zuid-Molukken vielen in de Tweede Wereldoorlog onder het Koninkrijk der Nederlanden. In Indonesië ontstond, na de Japanse capitulatie, een onafhankelijkheidsstrijd. Nederland zette het KNIL in om de Nederlandse driekleur te verdedigen. Nederland verloor, en Indonesië beschouwde de KNIL-militairen als verraders. Zeker toen de eigen republiek werd uitgeroepen, de RMS. Deze Molukkers reisden in 1951 met elf schepen naar Nederland. Op 21 maart 1951 kwam het eerste schip de haven van Rotterdam binnen. In Nederland werden de KNIL-militairen ontslagen en kwamen de Molukkers in woonoorden en kampen terecht, verspreid over Nederland. Op 10 mei 1951 kwamen de eersten in onze omgeving, in Teuge, terecht. Van daaruit ging in 1958 een deel naar Vaassen. Koud was het hier en nog veel kouder toen bleek dat ze gedwongen in Nederland moesten blijven. Toch hebben ze er het beste van gemaakt, ook al ging dat gepaard met veel frustratie en verzet. Nu maakt bijna iedereen succesvol, zelfbewust en met veel talent deel uit van de Nederlandse samenleving, al is de heimwee naar dat mooie land met die witte stranden nog steeds aanwezig.