Ondersteunen werkgroepen
In de voorlaatste bestuursvergadering ging de aandacht uit naar de vele werkgroepen die andere historische verenigingen hebben. Zo heeft de Historische Vereniging ’t Olster Erfgoed bijvoorbeeld werkgroepen voor o.a. Archeologie, Archief en Genealogie. Er is een Videogroep en werkgroep als het ‘Oude Kerkhof’. Het bestuur vraagt zich af of het niet iets is voor de leden van Ampt Epe om door middel van een werkgroep een specifiek onderdeel van de geschiedenis van het Ampt Epe te bestuderen en daarvan verslag te doen, bijvoorbeeld in ons tijdschrift Ampt Epe of via een lezing.
Ook voor onze gemeente zijn er vergelijkbare projecten te bedenken. Ampt Epe wil deze werkgroep(en) graag ondersteunen. Hebt u een idee om een bepaald element uit de geschiedenis van Vaassen, Oene, Emst of Epe nader te bestuderen, maar kunt u dat niet alleen, schrijf dan een brief of mail naar de secretaris van Ampt Epe. Misschien zijn er wel meer leden die met hetzelfde idee rondlopen. Misschien is het een idee om het onderzoek dan samen te doen. Alle ideeën zijn van harte welkom.
Ideeën voor excursies
De excursie naar de beken en sprengen in Epe-Heerde kende elf deelnemers. De rondleiding werd gegeven door ervaren mensen en was absoluut de moeite waard. Het bestuur vindt, evenals de aanwezige deelnemers, dat de opkomst te gering was voor zo’n mooi evenement. Hoe komt het dat er zo weinig mensen zijn geweest? Lag het aan het onderwerp of was het tijdstip niet goed gekozen?
Graag horen wij van onze leden onderwerpen voor een excursie of lezing, waarover u wel meer zou willen weten en die het doel van de vereniging raken. Denk aan het behoud van al hetgeen uit historisch oogpunt van belang wordt geacht en de belangstelling van natuur- en landschapsschoon kan opwekken en versterken, voor zover het betrekking heeft op de gemeente Epe en naaste omgeving.
U zou ons een geweldige dienst bewijzen door met onderwerpen te komen waar we weer enige jaren mee vooruit kunnen. Schrijf of mail uw ideeën en wensen naar
Oude nummers Ampt Epe gedigitaliseerd
Met dank aan onze webmaster en voorzitter Fer Jantzen zijn, met medewerking van ons Streekarchief, nu de nummers 1 tot en met 175 beschikbaar op de website van Ampt Epe. De nummers zijn als pdf-bestand opgeslagen en dus doorzoekbaar. Vaak is de toetsenbordcombinatie CTRL en F al voldoende om een ingegeven woord in het desbetreffende nummer te vinden.
Een volgend project is het koppelen van het trefwoordenregister aan het gedigitaliseerde nummer. Daarmee zijn de nummers nog beter toegankelijk. U kunt ze vinden onder ‘Publicaties’ en verder onder de optie ‘Zoeken in nummers van Ampt Epe’.
Rabo Clubkas Campagne
Erg blij zijn wij met de opbrengst van de Rabo Clubkas Campagne. In Dorphuis De Heerd konden wij een cheque ophalen van maar liefst € 510,00. Er was een grote deelname van verenigingen. De Rabobank Noord-Veluwe draagt het lokale verenigingsleven een warm hart toe en daar houden wij van. Allen die hun stem hebben uitgebracht op Ampt Epe van harte bedankt! Op de eerste plaats eindigde de Heerder Historische Vereniging met een bedrag van ruim € 1.600,00.
Website van de NGV (Nederlandse Genealogische Vereniging)
De website van deze vereniging is bijzonder interessant voor mensen die bezig zijn met genealogie. Twee miljoen namen zijn aan scans gekoppeld. Soms is het nodig om lid te worden om alle informatie beschikbaar te krijgen, maar ook zonder lidmaatschap kunt u hier terecht. Zo is er een link naar www.genealogieonline.nl of naar www.wiewaswie.nl waar in een heel grote database kan worden gezocht, of www.openarch.nl. U kunt natuurlijk ook deze websites rechtstreeks bezoeken.
De draak steken met iets - waar komt deze uitdrukking vandaan?
Er de draak mee steken betekent zoveel als iets belachelijk maken. Deze uitdrukking wordt al eeuwen gebruikt in het Nederlands en vindt haar oorsprong in een oude legende: die van Sint-Joris en de draak. De inwoners van de stad waren vreselijk bang voor de draak. Sint-Joris wist de draak te vermoorden door een steek van zijn zwaard. De legende werd veel nagespeeld en ontwikkelde zich tot een komisch spel waarbij de draak vervangen werd door een monster van stro. Op deze manier schijnt de huidige spottende betekenis te zijn ontstaan: ‘De draak met iets steken’.