Wandel je door het bos, zie je hier en daar wel wat erg grote ‘molshopen’ liggen: grafheuvels van 2000 jaar voor het begin van onze jaartelling! Ze liggen door onze hele gemeente (west van de Dorpenweg).  Er ligt ook een bijzondere formatie: een lange lijn (6 à 7) km van tientallen grafheuvels tussen Niersen naar Epe. Uniek in Europa. Vroeger, toen de Veluwe voornamelijk nog heide was waren deze heuvels goed herkenbaar. Tegenwoordig liggen ze vaak nauwelijks meer zichtbaar midden in het bos.  

Sinds twee jaar is er in onze gemeente een Archeologiewacht (AW) actief. Zo’n vijf à zeven maal per jaar wordt door de vrijwilligers van deze AW op zaterdagen een werkmiddag georganiseerd. Dit om een vijfentwintig-tal grafheuvels in de gemeente Epe te onderhouden (ontdoen van opslag). We doen dit in de herfst, winter en voorjaar (september - april). Overigens, de deskundigen (archeologen) vinden het beter voor het behoud en de conditie van de heuvels dat ze met mankracht worden opgeschoond i.p.v. met machines: dat is veel zorgvuldiger en selectiever. Regelmatig is er een archeoloog bij de groep om ons bij te staan en te adviseren.

Archeologiewacht

Wij nodigen u graag uit met de Archeologiewacht Epe kennis te maken en/of te komen versterken. Neem dan contact op met Ad Smulders (coördinator AW-Epe): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 3074 6646.

Graag tot ziens.