Oud-voorzitter en erelid van Ampt Epe overleden
Eind juni kregen wij het droeve bericht dat Johannes Cornelis Kreffer is overleden. Kreffer heeft veel voor Ampt Epe betekend. Hij was voorzitter van 1999 tot 2003 en erelid van onze vereniging. Jan is 89 jaar geworden. Het bestuur van Ampt Epe wenst de familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Het ijzerwinningsproces nagemaakt (2) / bodemvondstenspreekuur
De Veluwe kende in de zevende tot en met negende eeuw een bloeiende ijzer­industrie dankzij de zeer ijzerrijke klappersteen die in de bodem werd gevonden. Voor de tweede keer wil de werkgroep Geologie van de KNVV Epe/Heerde het proces van ijzerwinning op de middeleeuwse manier reproduceren.

De onlangs ingestelde werkgroep ACE is erg actief. Op 13 oktober 2018 wordt (als het lukt) een bodemvondstenspreekuur gehouden bij Hagedoorns Plaatse. Het is de bedoeling dat mensen hun bodemvondsten op het spreekuur kunnen laten zien. Een team van studenten van Hogeschool Saxion te Deventer en andere deskundigen zullen de gestelde vragen beantwoorden. Zie verder het artikel van Wanda de Winter op blz. 10/11.

Samenwerking met museumboerderij Hagedoorns Plaatse
Het beleidsplan van Ampt Epe voor de komende drie jaar staat vooral in het teken van samenwerking. Dat kan in de vorm van samenwerking in werkgroepen met leden die een bepaald onderwerp van de lokale geschiedenis uitdiepen of door samen te werken of kennis te delen/bundelen met andere organisaties.
In mei 2018 heeft een deel van het bestuur daarover een gesprek gehad met een delegatie van Hagedoorns Plaatse. Een van de plannen heeft als onderwerp de mondelinge geschiedenis (’oral history’) van ‘het boerenleven op de Noordoost-Veluwe tijdens de jaren 1930-1970’. Zie verder het artikel van Henri Slijkhuis op blz. 12/13.

Beveiliging persoonsgegevens ook een taak voor Ampt Epe
Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. De AVG is de nieuwe privacywet die de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) vervangt. De AVG is in vergelijking met de WBP een stuk ‘strenger’ voor organisaties, zelfs voor een vereniging als Ampt Epe. Dat geldt met name voor de manier waarop de (persoons)gegevens worden verkregen, de registratie van het gebruik en de beveiliging van deze gegevens. Er worden door Ampt Epe alleen gegevens vastgelegd en bewaard die nodig zijn om de contributie te innen en ons blad te kunnen bezorgen. Met onze drukker is afgesproken hoe om wordt gegaan met de aangeleverde adresgegevens voor ons blad.
Natuurlijk zorgen we ervoor dat onze informatiebeveiliging up-to-date is en blijft. Hebt u vragen of wilt u inzage in uw (persoons)gegevens, schrijf dan een brief naar Ampt Epe of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwe Bekenpadgids Vaassen
Henri Slijkhuis, auteur uit Epe, en Eric Harleman, fotograaf uit Enschede, hebben in de reeks Verder op pad langs stromend water weer iets moois gerealiseerd: deel 2 ‘Bekenpad Vaassen’. Het landschap, de natuur en de cultuurhistorie van de Motketel tot het Apeldoorns Kanaal zijn erin beschreven. Een geheel nieuwe en uitgebreide wandel- en fietsgids met beschrijving van veel cultuurhistorische pareltjes. Het boekje van 90 pagina’s bevat ongeveer 100 kleurenfoto’s en kost € 8,95. Een aanrader voor alle Vaassenaren en andere belangstellenden!

Klooster Hulsbergen in Wapenveld
Van 1407 tot 1578 heeft in Wapenveld een klooster van de Moderne Devotie gestaan: klooster Hulsbergen. De fraters woonden daar in een leefgemeenschap. Op het hoogtepunt van zijn bestaan, rond 1500, had het klooster Hulsbergen (ook wel fraterhuis Sint-Hiëronymus genoemd) ongeveer 450 hectare grond in bezit, een forse veestapel, enkele molens en een steenbakkerij.

Een impressie uit een lesbrief:
De fraters werkten aan een verbeterde waterafvoer op de Noordoost-Veluwe. Dit deden zij door deel uit te maken van het polderbestuur, maar ook door eigenhandig dijken te versterken, weteringen te graven en sluizen te bouwen. De positie van het Wapenveldse klooster was invloedrijk. Het is helaas later door de troepen van Willem van Oranje verwoest omdat het onder Spaanse invloed stond.

De Stichting Recreatie Wapenveld is momenteel in overleg met de gemeente om een bodemonderzoek uit te laten voeren op de vermoedelijke locatie van het kloosterterrein om de contouren van het kloostercomplex zichtbaar te maken. Op www.vriezeserfgoed.nl en aan de Groteweg 54 in Wapenveld is meer informatie te vinden, onder andere via informatiepanelen en een wandelroute.