kapelIn de kapel van ons fraaie kasteel Cannenburch staat nu een kunstwerk tussen de vensters aan de westwand. Dit zou de plaats van het voormalige altaar zijn geweest. Want: "In de westwand zijn nog haken aanwezig, waaraan het altaar bevestigd zal zijn geweest.” aldus prof. dr. ir. C. L. Temminck Groll op pagina 63 van Cannenburch & zijn bewoners uit 1990.

Ook de inrichting van de kapel; met rechts de mogelijke sacristie en het kleine balkon hoog aan de oostwand wijzen ernaar dat het altaar aan de westkant zal hebben gestaan. Een altaar in een kapel of kerk is echter altijd op het oosten gericht, dat is de plaats waar de zon opkomt. Dat is ook in de richting van Jeruzalem, een heilig punt, namelijk de plek waar Christus is gestorven en verrezen is.

Deze 'oriëntatie' ligt voor de hand, omdat Jezus Christus wordt gezien als de Sol Oriens. Hij is het 'Licht der Wereld', de 'Zonne der Gerechtigheid' (Johannes 8, 12; Mal. 3, 20). Het is ook in het oosten dat Jezus volgens de Bijbel zal terugkeren om de levenden en de doden te oordelen: "Want zoals de bliksem uitschiet van het oosten en schijnt tot in het westen, zó zal het zijn met de nadering van de Mensenzoon" (Matteüs 24, 27).

Die oriëntatie op het oosten is in onze gemeente Epe heel duidelijk te zien in de kerk op de Oosterhof in Vaassen en in de kerken in Oene en Epe. Ook het lege kruis in de Hervormde Kerk in Vaassen hangt aan de oostwand.

Het altaar in de kapel op kasteel Cannenburch heeft dus een bijzondere oriëntatie.

Dit deed me denken aan een afwijkend wegkruis in Brabant. Daarbij rust de Christusfiguur met het hoofd op de linkerschouder en niet, zoals te doen gebruikelijk, op de rechterschouder. In de volksmond wordt zo'n kruis wel “Verkeerde Lieve Heer” genoemd.  Zo'n uitzonderlijk kruis bevindt zich in het stroomgebied van de Dommel aan de Bergeiksendijk in de Gemeente Neerpelt België; juist ten zuiden van Valkenswaard. zie ook: nl.wikipedia.org/wiki/Verkeerde_Lieve_Heer

Je zou de kapel dus merkwaardig kunnen noemen.....  Zijn er lezers die meer weten over de plaats van het altaar in de kapel op kasteel Cannenburch?

JAn van de Velde
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.