Bodemvondstenspreekuur: een schot in de roos
Ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen is op 13 oktober 2018 in Hagedoorns Plaatse te Epe een bodemvondstenspreekuur gehouden. Bezoekers konden zelfgevonden archeologische voorwerpen mee­nemen en op waarde laten schatten door een deskundige. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Iedereen kreeg van Cor van Baarle een deskundige uitleg over het gevonden voorwerp. Sommige vondsten waren zeer bijzonder, zoals een prehistorisch bijltje.
Later kwamen ook kinderen die hun op het terrein gevonden archeologische voorwerpen konden laten zien. Als beloning kregen zij daarvoor een archeologiediploma. Er kon een puzzel worden opgelost en er werden wandelingen langs grafheuvels/urnen­veld, raatakkers en een landweer aangeboden.

Door de werkgroep Archeologie van de KNNV, afde­ling Epe/Heerde, is een oven gebouwd waarmee op de middeleeuwse manier ijzer gewonnen kon worden uit klapperstenen. Ook de reizende tentoonstelling ‘Wolven en slakken op de Veluwe’ gaf de nodige informatie. Bauke Terpstra gaf op vrijdagavond 12 oktober 2018 een mooie lezing over het ontstaan en gebruik van ijzer wereldwijd. Een geweldig evenement dat met medewerking van de werkgroep Archeologisch-cultuurhistorisch erfgoed (ACE) van Ampt Epe tot stand is gekomen. Misschien krijgt het bodemvondstenspreekuur in 2019 wel een vervolg.

Unieke luchtfoto’s online gezet
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft 2000 unieke luchtfoto’s op internet gezet. Sommige foto’s zijn bijna honderd jaar geleden gemaakt. Er zitten ook een drietal foto’s uit Epe bij; het betreft de omgeving van het station. De foto’s staan al enige tijd op de website van Epernet.nl (https://www.epernet.nl/index.php/historie/8362-bijna-honderd-jaar-oude-luchtfoto-s-van-epe).
Ook erg interessant zijn de foto’s over de sloop van de stuwen van de IJssellinie (1965) en het pontveer over de IJssel (1945). Deze zijn te vinden op de beeldbank van defensie:
https://nimh-beeldbank.defensie.nl/beeldbank/indeling/detail?q_search­field=olst

Themanummer Vereniging Veluwse Geslachten
De Vereniging Veluwse Geslachten (VVG) heeft een bijzonder themanummer uitgegeven. Dit is geheel gewijd aan molenaars en tabakstelers. Het nummer begint met een artikel over de tabaksteelt op de Veluwe, met Nijkerk als centrum. Hoewel tabak een subtropisch gewas is, werd verbouw in een veel kouder klimaat mogelijk door slimme technieken en bemesting.
Daarnaast bevat het nummer een verhaal van de hand van Henri Slijkhuis over de Veluwse watermolens. In aparte hoofdstukken worden door andere schrijvers molens beschreven uit bijvoorbeeld Apeldoorn en Klarenbeek. Een bijzonder artikel van de hand van Jan Dolleman gaat over het Veluws koperbedrijf in het midden van de negentiende eeuw, en dan met name over de Amsterdamse Kopermolen op de Oosterhof te Vaassen. De publicatie kan eventueel besteld worden via een mailtje aan: penningmeester@­veluwsegeslachten.nl

De Hollandse Leeuw, waar komt die toch vandaan?
Als er iets prominent als symbool van ons land aanwezig is, dan is het wel de leeuw. Hij komt voor op wapens en vlaggen, in voetballiedjes en op voetbaltenues. Zelfs het damesvoetbalelftal bestaat uit oranjeleeuwinnen. Maar waarom is er gekozen voor een leeuw? Die komt hier toch niet voor? Toch stamt dit Nederlandse wapen al uit de middeleeuwen. Had men dan toen hier weleens een echte leeuw gezien?
Het zit zo. De oorsprong van ons koningshuis ligt in het Duitse gebied Nassau. De graven van Nassau gebruikten een wapen met een klimmende leeuw; want wie wil niet zo sterk zijn als een leeuw? Vervolgens nam de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de leeuw op in haar wapen. Toen Nederland een koninkrijk werd, ging de leeuw mee. Tot de dag van vandaag. Nu sluiten we weer aan bij het begin van dit stukje. Daar komt de Nederlandse leeuw vandaan.