Uit de nalatenschap van W. Terwel, destijds voorzitter van Ampt Epe, kreeg de vereniging van diens weduwe een deel van zijn aantekeningen aangeboden. Tussen de aantekeningen werden ook zaken aangetroffen die Terwel uit de nalatenschap van amateur-historicus R. Hardonk had verworven, zoals aantekeningen van wijlen J.D. Moerman, eveneens amateur-historicus. Een vreemde eend in de bijt vormde een handvol schriftjes, aangelegd door Moerman, met aantekeningen over transacties van onroerend goed van de familie Van Isendoorn à Blois, eigenaren van kasteel De Cannenburch te Vaassen.

In totaal vulde hij tien schriften, genummerd Archief Cannenburch I, II, enzovoorts. De daarin opgenomen uittreksels zijn in 2009 in deze website opgenomen onder het kopje Historie/Artikelen. Helaas ontbraken de schriften V en VIII.

Echter in 2018 kwam schrift VIII alsnog boven water waarna de gegevens in een herziene transcriptie werden opgenomen. Oud voorzitter Evert de Jonge liet deze 31 uittreksels toevoegen aan de reeks op deze website. Daaronder bevinden zich o.a. uittreksels over molens en waterrecht in Vaassen. 

U kunt een overzicht maken van de 31 uittreksels door rechts boven in het zoekvenster in te voeren: "schrift 8" en dan bij Zoeken naar: te kiezen voor Exacte zin.

Voor een directe link naar de hele Collectie Moerman klikt u HIER. Boven de vermelde titels kunt u filteren op woorden uit de titels.