Websites als WieWasWie en OpenArchieven worden nu aangevuld met een nieuwe reeks gegevens uit de burgerlijke stand. Werk aan de winkel dus voor amateur genealogen. Vanaf het begin van de burgerlijke stand in 1811 worden indexen gemaakt van de registers van geboorte, overlijden en huwelijk. Het eerste omvat 1811 en 1812. Daarna 1813 tot 1822, 1823 tot 1832 enzovoort. Namen worden daarin alfabetisch overgenomen uit de jaarlijkse samenvattingen. Deze tienjaarlijkse tafels of “klappers” vormden jarenlang een bron voor familieonderzoek.

Dertig jaar geleden zat ik dus in fotokopieën, microfiches en soms ook in originele klappers te zoeken naar familieleden. Meestal op provinciale- of gemeentearchieven of op de studiezaal van het CBG, het Centrum voor familiegeschiedenis, in den Haag.2006 usa12 SLC 02kopie

Digitalisering heeft ook in de genealogie een grote vlucht genomen en het zoeken gebeurt nu thuis aan de pc. Een van de wereldleiders op dit gebied is FamilySearch, een dienst van “The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints” in Salt Lake City. Naast kelders met gefilmde bronnen van over de hele wereld is er een website met gegevens die op vele manieren doorzoekbaar zijn.

Omdat geboortegegevens pas na 100 jaar openbaar worden is nu de periode 1913-1922 aan de beurt. Het hierboven genoemde CBG beheert de website www.wiewaswie.nl waar dus nu de geboortegegevens uit de klappers van 1913-1922 worden opgenomen. De klappers van nu zijn gedigitaliseerd en niet meer vast te houden zoals ik in 1989 in de kelder van het gemeentehuis van Franeker nog mocht.

Bij het opstellen van de Genealogie De Weerd merkte ik dat van Epe en de omringende gemeenten geboortegegevens tot 1922 werden getoond. Ik ga nu alle door mij op deze website geplaatste genealogieën aanvullen met de nieuwe gegevens. Van Lohuizen I heb ik zojuist afgerond. Daarbij vond ik met behulp van de websites FamilySearch en FindaGrave veel gegevens over twee broers die begin twintigste eeuw naar Alberta in Canada emigreerden.

Houd deze website in de gaten voor meer updates van eerdere publicaties. U vindt ze onder Familiegeschiedenis/Publicaties van leden.

En als u zelf onderzoek doet: Veel plezier met uw hobby