Concept archeologische/cultuurhistorische waardekaart Epe
De gemeente Epe heeft in de laatste vergadering van het Erfgoedplatform aan Ampt Epe gevraagd zo mogelijk aanvullingen c.q. verbeteringen aan te geven op de door raap en Bureau Overland geactualiseerde archeologische waarde- en verwachtingenkaart en de cultuurhistorische kenmerkenkaart van de gemeente Epe - een kaart die op individueel perceelsniveau iets van de omgeving vertelt.
De werkgroep ace van Ampt Epe heeft die taak op zich genomen, een intensieve, maar zeer boeiende klus. De kaart geeft ondermeer karrensporen aan van de Oude Arnhemseweg bij landgoed Tongeren (bij de Gortelseweg). Gaat u zelf op zoek naar de Oude Arnhemseweg, let dan op het bord hiernaast. (klik voor een vergroting)
Hoe kunnen we onze leden beter bereiken?
Onze vereniging heeft op dit moment 783 leden. De grootte van de vereniging maakt het ons soms moeilijk de leden allemaal te bereiken. Natuurlijk hebben we de website en ons tijdschrift Ampt Epe, maar dat blijft eenrichtingverkeer. Vaak zien we bij de Algemene Ledenvergadering of bij lezingen/excursies steeds dezelfde mensen.
We weten zo niet of er onder onze leden specifieke wensen leven. Niet iedereen heeft een e-mailadres. Wat vinden bijvoorbeeld jongeren van onze vereniging? Het bestuur wil gaan onderzoeken door middel van een hbo-afstudeeropdracht of hierover meer duidelijkheid te krijgen is. Als er onder de lezers van Ampt Epe al ideeën of wensen leven, dan horen wij dat natuurlijk ook graag. U kunt ons bereiken via mail, bijvoorbeeld aan
Wandelingen van de werkgroep Ampt Epe
Zin in een winterse wandeling? Op de website van Ampt Epe, www.ampt-epe.nl onder het tabblad Werkgroepen /Werkgroep ace staan drie interessante wandelingen. Het betreft wandelingen langs grafheuvels en celtic fields (raatakkers) in de omgeving van Schaveren, en een wandeling - Ringwalburcht - op de grens van het ijzerwinningsgebied bij Uddel. Ze zijn door de werkgroep op de website geplaatst naar aanleiding van de Nationale Archeologiedagen van 13 en 14 oktober 2018. Daarnaast is er een archeologische wandeling beschikbaar in papieren vorm; deze wandeling start bij Het Leesten bij Ugchelen en voert langs de Koppelsprengen, grafheuvels en ijzerkuilen.
Eenheidsworst, waar komt die term vandaan?
Als iets veel op iets anders lijkt, zegt men al snel: ’Dat is eenheidsworst,’ veel van hetzelfde. Wist u dat de term echt met worst te maken heeft? Tijdens de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog was er grote voedselschaarste ontstaan. De vanouds bekende ingrediënten - gemalen vlees, kruiden en specerijen - waren niet meer beschikbaar, het voedsel ging op de bon. Alleen de eenheidsworst was nog beschikbaar. Bij de slager kon je geen gewoon vlees meer krijgen; dit werd vervangen door allerlei soorten restvlees die gezamenlijk in de gehaktmolen werden gedaan. Zo kon men toch nog aan de vraag naar vlees voldoen.
Mosterd na de maaltijd?
Als iets ‘mosterd na de maaltijd’ is, dan komt het meestal te laat. Maar waar komt die uitdrukking toch vandaan? Mosterd was al een geliefd product voor de oude Grieken en Romeinen. De Romeinen namen het mee naar Frankrijk waar het uiteindelijk geteeld werd door monniken, vooral in de buurt van de plaats Dijon. Mosterd werd tijdens de maaltijd gegeten, omdat men dacht dat dit goed was voor de spijsvertering. Na de maaltijd met mosterd aankomen was dus zinloos.