Bestuur Ampt Epe zoekt een plek voor de bibliotheek
De documenten zijn veilig opgeborgen bij het Streekarchief. Ondanks herhaalde pogingen zijn we er echter nog steeds niet in geslaagd een andere plek te vinden voor onder andere ons boekenbezit. Mocht iemand een geschikte ruimte weten, dan wil onze bibliothecaris dit graag horen. U kunt ook mailen naar:
Uitwisseling met Epe-Gronau
In het voorjaar van 2020 hebben we een uitwisseling met de Heimatverein uit Epe/ Duitsland. Zoals bekend, zijn we in 2019 zeer vriendelijk ontvangen door onze Duitse collega’s. Dat vraagt natuurlijk om een tegenbezoek aan onze mooie gemeente. De ontmoeting is gepland op 8 april 2020.
Samenwerking met Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse (HP)
De organisatie van de archeo-doe-dag op 16 november 2019 in Hagedoorns Plaatse is een mooi voorbeeld van samenwerking. Van 13.00 uur tot 16.30 uur waren er volop activiteiten op het museumterrein. De animo was groot, zowel bij de lezingen, de kleine markt, de metaaldetector als bij het bodemvondstenspreekuur met kenners als Bauke Terpstra (knnv) en Cor van Baarle.
Een andere vorm van samenwerking is het opfleuren van leegstaande winkeletalages. HP doet dat al en Ampt Epe wil het museum graag daarbij helpen met mooie foto’s. Het gaat hier om een etalage van een leegstand winkelpand in Epe.
Oral history
Vorig jaar is het project ‘Boerenleven op de Noordoost-Veluwe, 1930-1970’ uitgevoerd. Boeren op de Noordoost-Veluwe hebben het op de zandgronden niet gemakkelijk (gehad). Daar is veel over te vertellen. In totaal hebben de interviews geleid tot vijftien verhalen over het boerenbestaan. Dit jaar zult u in ons tijdschrift met een aantal van die verhalen kennis kunnen maken.
Projectleider Henri Slijkhuis wil deze verhalen ook inbedden in een groter verhaal (in boekvorm) over de geschiedenis van het boerenleven in de laatste drie eeuwen. Het ligt in de bedoeling het boek in 2021 te laten verschijnen.
Wandelexcursie door het centrum van Epe
Een aantal jaren geleden heeft Ampt Epe een wandelexcursie georganiseerd in het centrum van Epe langs historische gebouwen en langs plekken waar vroeger monumentale panden hebben gestaan. Meerdere keren is ons gevraagd deze excursie opnieuw te organiseren.
We hebben het verzoek nu wat breder opgevat in die zin dat er een boekje wordt gemaakt met daarin de route van de wandelexcursie. Het is de bedoeling dat men met behulp van de beschrijving in het boekje de route zelf kan lopen.
Jan Paasman is op ons verzoek daarmee aan de slag gegaan; het boekje wordt voorzien van veel (oude) foto’s met een uitgebreide uitleg over historische, bestaande en verdwenen gebouwen. Het boekje zal in de aanloop naar de zomer beschikbaar komen.
Grote toeloop bij evenementen Ampt Epe
De excursies van Ampt Epe zijn altijd de moeite waard; op 19 november 2019 mochten we zelfs een recordaantal bezoekers ontvangen. Tijdens de lezing van de heer Onno de Vries over zijn onderzoek naar de Baronnenlijn waren er maar liefst 135 bezoekers in het Kulturhus in Epe. Ook de rondleidingen in de Grote of Sint-Maartenskerk in Epe waren heel snel volgeboekt. Helaas hebben we een aantal mensen moeten teleurstellen. Het is belangrijk om goed de website, de Facebookpagina’s van Ampt Epe en de krant in de gaten te houden. Onze dank gaat uit naar de evenementencommissie voor het organiseren van deze evenementen.
De (rijks)appel
Onlangs las ik het boekje Allerhande dingen over de natuur van Klazien uit Zalk weer eens. Ik kwam daarin de appel tegen, een van de oudste cultuurvruchten. Een oud rijmpje zegt: ‘Wie een appel eet elke dag, zorgt dat de dokter niet komen mag.’ Het was leuk om te lezen waar de appel al niet goed voor is, zoals: ‘Begin de dag met een rauwe appel, heel goed voor het geheugen.’
Als symbool is de appel misschien iets minder bekend. De rijksappel is een (gouden) bol met daarbovenop een kruis(je). De rijksappel stelt de wereld voor. De persoon die het object in zijn hand heeft - die de wereld dus bezit - stelt een vorst voor.