Bevrijding Epe 19 04 1945

Om de doortocht van de Canadezen te beletten worden door een groep Duitsers op 16 april 1945 enige vliegtuigbommen onder het wegdek van de Hoofdstraat gelegd. De projectielen worden  op 17 april 1945, ’s morgens om 8.30 uur tot ontplofng gebracht. Er ontstaat een enorme krater met een doorsnede van ongeveer zes meter en vier meter diep. Het postkantoor en links daarvan de boekwinkel van J. Scholten, de huishoudelke artikelenzaak van L. Lammers, alsmede de elektriciteitszaak van J.H.E. Beumer moeten er aan geloven. Op 19 april 1945 wordt Epe officieel bevrijd.
Bron: Fotograaf onbekend/Streekarchief Epe, Hattem, en Heerde

 Op 15 januari j.l. is het startsein gegeven voor de zoektocht naar de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Gelderland.

Deze door Gert van den Esschert ingezonden foto is geselecteerd bij de 50 meest bijzondere foto’s van Gelderland. Van deze 50 foto’s zullen door stemming 25 worden ingezonden om een kans te maken om bij de meest aansprekende 100 foto’s van Nederland te horen. De foto heeft bij de best geklasseerde 25 foto’s van Gelderland gestaan, maar kreeg te weinig stemmen om tot de beste 100 oorlogsfoto’s van Nederland te behoren.

Bekijk ze op: www.in100fotos.nl.