Voorbereiding 60-jarig jubileum
De evenementencommissie heeft er de handen vol aan. De gesprekken met Dorpshuis de Hezebrink zijn in volle gang. Vergunning en subsidie zijn aangevraagd. Best lastig om in deze (corona)tijd iets te organiseren, waarvan je maar hoopt dat het ook door mag gaan. Toch is iedereen positief gestemd. Laten we ook hopen op een positief resultaat.
Spannende geschiedenis
In deze periode van het jaar kan het mooi weer zijn voor een wandeling of slecht weer om lekker thuis te blijven bij de warme kachel. Met behulp van de website https://www.spannendegeschiedenis.nl/ kunt u beide. U kunt bijvoorbeeld eerst deze website bezoeken en alles lezen over de bijzondere grafheuvellijn in de gemeente Epe om vervolgens deze ter plekke in het veld op te zoeken.
U kunt ook in Uddel naar het Uddelermeer gaan. Dat is geen gewoon meer, maar een geologisch overblijfsel uit de laatste ijstijd. Het is een zogeheten pingoruïne, een ingestorte ijsheuvel. Of lees het spannende verhaal, met kinderen of kleinkinderen, over het Solse Gat in het Speulderbos.
Het rampjaar 1672
In 2022 wordt herdacht dat 350 jaar geleden het Rampjaar plaatsvond. Ons land werd overvallen door de Fransen, de Engelse vloot en twee Duitse vorst-bisschoppen van Münster (bisschop Christoph Bernhard von Galen met de bijnaam ‘Bommen Berend’) en Keulen.
Een deel van de bevolking raakte in paniek en sloeg op de vlucht. Raadspensionaris Johan de Witt kreeg de schuld. Hij werd samen met zijn broer lafhartig door een volksmenigte vermoord. Prins Willem III probeerde de Fransen tegen te houden door dijken door te steken. Dat lukte totdat de rivieren bevroren. De Fransen trokken over het ijs, maar toen de dooi inviel, moesten ze terug. Admiraal De Ruyter versloeg de Engelse vloot. De republiek was gered. Voortaan werd er over 1672 als het Rampjaar gesproken.
Er zijn leuke fietsroutes uitgezet waar sporen van de Oude Hollandse Waterlinie te zien zijn, zoals bij Goejanverwelle(sluis) in Hekendorp, gemeente Oudewater in Utrecht. In de provincie Drenthe wordt bij het dorp Valthe het zeventiende-eeuwse verdedigingswerk, de Valtherschans, gedeeltelijk herbouwd en aangepast aan deze tijd. Het maakte deel uit van de noordoostelijke verdedigingslinie van de republiek, waarbij gebruik werd gemaakt van het Bourtangermoeras.
Oranje-Blanje-Bleu
De prinsenvlag is een historische vlag. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands ‘vertaald’ als ‘oranje-blanje-bleu’. Rond de tijd van de moord op Willem van Oranje werd het oranje-wit-blauw een symbool van de Opstand en de vlag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw kozen NSB-aanhangers voor deze vlag; ze wilden oranje graag als kleur terugzien in de vlag. Koningin Wilhelmina ondertekende in 1937, mede als reactie op die NSB-actie, een Koninklijk Besluit, waarin de kleuren rood-wit-blauw werden vastgesteld als de kleuren van de Nederlandse vlag.
Het kan vriezen of dooien
De winter heeft zo zijn eigen taal en uitdrukkingen. Zo hoor je vaak uitdrukkingen als ‘zich op glad ijs begeven’, ‘een scheve schaats rijden’, ‘door het ijs zakken’, ‘de kou is uit de lucht’ en ‘het kan vriezen of dooien’. Dit laatste kun je uitleggen als: het kan alle kanten op gaan. De uitdrukking is dan goed van toepassing op de coronatijd.