Bekijk nummer 198

 

Een nieuwe, extra dikke editie van ons blad: 198, het juninummer 2014 met een variëteit aan artikelen.

Zoals gebruikelijk beginnen we ook dit nummer met een ‘Uit de vereniging’ van Aart Schurink. Hij houdt u op de hoogte van allerlei wetenswaardigheden. Opvallend hoeveel ‘scholen met de Bijbel’ dit jaar of volgend jaar een lustrum mogen vieren (Oene: 100 jaar; Emst: 75 jaar; Gortel: 125 jaar).

Evert de Jonge duikt in de geschiedenis van De Oosterhof, eerst De Oesterhave of Ten Oesterhave geheten; de vroegste vermelding dateert al van 1341! Diverse generaties  Oesterhaves en Van Hoeclums (Hoeckelum, Hoecklum, Hoekelom) passeren de revue.

Jaap Elskamp neemt ons mee naar ‘ons eigen’ gemeentelijke vliegveld in Oldebroek, dat sinds 2010 fungeert als Helihaven ASK Oldebroek. Hij verluchtigt zijn artikel met diverse foto’s van oude vliegtuigen, zoals Farmans en Fokkers.

Adri Vreugdenhil kwam bij het beschrijven van de geschiedenis van de Goede Herderkerk ook de evangelisatie Bethel in Emst tegen. Vanuit deze evangelisatie is de Rechtzinnige Hervormde Evangelisatie te Epe ontstaan.

Nu het fietsen in onze gemeente zo gepromoot wordt, vonden wij dat wij als Ampt Epe niet konden achterblijven. Vandaar dat u in dit nummer twee artikelen over fietsen vindt. Jan Paasman richt zich specifiek op Epe, terwijl Frans Schumacher Vaassen voor zijn rekening neemt.

Henri Slijkhuis heeft zich verdiept in de milieuvervuiling die ontstaan is door de diverse industrieën langs de beken.

Wie onder u in Epe of directe omgeving woont, is het vast niet ontgaan dat het marktplein ‘op de schop’ is gegaan. Ons bestuurslid Aline van Dam hielp mee met het archeologisch onderzoek!

Als u geabonneerd bent op ‘De Stentor’, hebt u afgelopen december misschien het verhaal gelezen over de ‘roekeloze’ boer die in 1947 de oorlog deed herleven. In dit nummer vertelt Lijda van den Bremen-Jonker u meer over deze boer…

En trouwens… op pagina 33 staat een foto van drie heren met fiets, klaar voor de start! Herkent u hen? Ook bij de foto op pagina 39 zoeken we nog de naam van één persoon.

Veel leesplezier!