20181031 1Epe, 1 november 2018.
Op de bouwplaats van het toekomstige Kuipershof aan de Korte Kuipersweg in Epe zijn sporen van een middeleeuwse boerderij blootgelegd. Onze regioarcheologe Nathalie Vossen toont hier stukjes Paffrath-aardewerk uit de elfde of twaalfde eeuw. Vandaag zijn ook resten van Pingsdorf-aardewerk gevonden, gemaakt tussen 900 en 1200.

20181031 2

Het onderzoek wordt uitgevoerd door EARTH Integrated Archeology B.V. Ook op het toekomstige parkeerterrein achter "De Honingpot" zijn sporen van bewoning gevonden. Ampt Epe volgt het onderzoek nauwlettend.

20181031 3Een groot deel van het zogeheten paffrath-aardewerk is afkomstig uit het plaatsje Paffrath, ten noordoosten van Keulen. Het wordt echter ook in naburige plaatsen als Wilderath vervaardigd. Het bestaat voornamelijk uit handgemaakte kogelpotten. Deze potten zijn vrijwel rond met op schouderhoogte een hoekige knik. Op het vrij korrelige oppervlak hebben ze een metaalachtige glans die varieert van grijswit naar blauwig tot zwart. Er zijn geen decoraties aangebracht. Paffrath-aardewerk dateert grofweg uit de elfde tot en met het einde van de twaalfde eeuw. Bron: Internet.pingsdorf

Pingsdorf-aardewerk herken je aan de rode decoratie. Afgebeeld een kogelpot uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

20181023Eerder deze week zijn achter "De Honingpot" sporen van paalgaten een een smalle sloot blootgelegd